HTML

illetve

Mi volt a mitfárer utolsó szava?

Friss topikok

Linkblog

Valami a rasszizmusról, a filozófusokról, Lévai Júliáról és kettősmércéről

2011.01.20. 17:45 folyamatábra

"Nehéz nem fölismerni mindezek (a filozófusokat ért vádak) mögött egyfelől a harmincas-negyvenes évek unalomig szajkózott, antiszemita sztereotípiáját, amely szerint a zsidók intellektualitása megöli az emberségüket és erkölcsösségüket" (Lévai Júlia, www.galamus.hu - idézi a Heti Válasz)

A hm, baloldali (a hm ez esetben azt jelenti, hogy nem is tudom, kell-e jelző) ismert filozófusok jó sok pénzt kaptak egy olyan alapból, amelyben műszaki innovációs célokra szánt pénz volt. A filozófia nem műszaki innováció. Hát, ez ennyi.

Van egy történetem, még a békés? átkos? nyolcvanas évekből. Kedves ismerősöm a könnyűipari műszaki főiskolán tanított. Textilmérnönöket képeztek, többek között a harmadik világ? fejlődő országok? állampolgárait is oktatták. Történt egyszer egy szigorlaton, hogy a harmadik világbeli? fejlődő országból jött? vizsgázó nem tudott válaszolni a kérdésekre. Pár perc alatt világossá vált - számára is -, hogy itt bukás lesz, hacsak..

És akkor az asztalra ütött. Ököllel. Többször. És imígyen szólt: -A pamutot kérdezzék! A pamutot! Maguk fajgyűlölők! (Abban az időben a rasszistákat fajgyülölőknek nevezték.)

És akkor a két tanár összenézett, vállat vont, megkérdezte a pamutot, a harmadik világbéli? fejlődő országból érkezett? kolléga pedig abszolválta a szigorlatot.

Így is lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: rasszizmus heller lévai ágnes pamut júlia filozófusok

A bejegyzés trackback címe:

https://illetve.blog.hu/api/trackback/id/tr642600632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása